Bu qiziq, Fakt

Makdonalds haqida qiziqarli ma’lumotlar!

mcdonalds-400x299

1. 1970 chi yilda amerikaliklar ushbu oziqa uchun yiliga 6 milliard dollar sarflashgan, 2001 yilda esa 110 milliarddan ortiq. Bu ko‘rsatkich oliy ma’lumot olish uchun, kompyuterlar, avtomobillarga sarflangandan xarajatlardan ko‘proqdir. Xattoki, kitoblar, filmalar, jurnal, gazeta, video va musiqaga ja’mi sarflangandan ham ko‘proqdir.
2. O‘rtacha amerikalik xaftasiga 3ta gamburger va 4 porsiya kartoshka frisini tanavvul qiladi.
3. Har bir 8chi AQSH ishchisi qachondir «Makdonaldsda» ishlagan.
4. AKSHda «Makdonalds» eng kupi chuchqa gushti, mol gushti va kartoshkani iste’mol qiladi, tovuq gushti esa «Kentukki frayed chiken» ozrok.
5. Makdonalds uchun maxsus MISTЕR MD nomli domboq jujalar turi yetishtirilgan. Tovuqning oq gushtidan menyudan xammaga taniqli bulgan «Chiken Maknaggets» taomi tayerlanadi. Butun tovuq yetishtirish industriyasini butunlay uzgartirib yubordi. 20 yil ilgaridek tovuqni butunlay emas, endi bulaklarga bo‘lib sotish yo‘lga qo‘yildi.
6. Psixolog Luis Cheskinni fikricha «Makdonalds» ning oltin arkalari – bu freydlar belgisi. Bu “katta juft tovuq ko‘kraklari” Makdonalds asosi.
7. 3dan 2 qism fastfud guruxi ishchilariga 20 yosh xam yo‘q. Ular, oddiy vazifalarni bajarib, juda oz ish xaqiga ishlaydilar. 1958 yilda ilk bora 75 varaqlik batafsil yuriknoma bo‘lib, unda barcha taomlarning reseptlari, hattoki hodimlarning mijozlar bilan muomalasigicha yozilgan. Bugungi kunda ushbu kitobda 750 sahifa bo‘lib, uni “Makdonalds bibliyasi” deb atashadi.
8. Fastfudda ishchilar almashishi 400% gacha boradi. Haqiqiy fastfud ishchisi 4 oydan keyin ishdan ketadi. Hodimlar orasida qiynalgan oilalardan va immgrantlar juda ko‘p uchraydi, ayniqsa Lotin Amerikasidan, ular ingliz tilidan faqat menyudagi taomlarni nomini bilishadi.
9. Yosh ichilarni kichik maoshi, mehnat ximoyasi bo‘lmaganligiga qaramay, ular orasida tashkillashgan “Ruhiy birdamlik” barcha kamchiliklarni yengadi. Uzoq davr mobaynidan boshlab, “Makdonalds” menedjerlariga o‘z ishchilarini maqtash va ularni noo‘rinligini kerakli o‘rinda yetqizishligini o‘rgatadi. Axir bu, arzonroqdir, ularning maoshini ko‘tarishdan ko‘ra.
10. Yosh ishchilarda, kattalarga nisbatan ikki barobar ko‘proq shikast yetadi. Yiliga o‘z kafelarida 200 000 ishchi shikastlanadi.
11. Yosh ishchilar xazilga juda boy. Los-Andjelesdagi fastfudlarning video sur’atlariga qaraganda, tineydjerlar taomga aksirishini, barmoqlarini yalashini, burun kavlashlarini, sigaret qoldiqlarini taomga o‘chirishini, hatto taomlarni yerga tushirishlarini ko‘rsangiz bo‘ladi. 2000 yili «Byurger King»ning 3 nafar ishchilari 8 oy davomida taomlarga tufurganlariga va tabiiy ehtiyojlarini amalga oshirganligi uchun Nyu-Yorkda xibsga olinganlar. Mikserlarda qurt-qumirsqalar yashaydi, sichqonlar esa kechasiga yerish uchun qoldirilgan gamburgerlar gushti bilan oziqlanishadi. Ma’lumki, fasfud ishchilari, o‘zlari ish joylarida taomlanishmaydi, faqatgina o‘zlariga tayyorganliklaridan tashqari.
12. «Makdonaldsda» tayyorlangan kartoshkaning ta’mi xammaga yokadi. Ilgari uning ta’mi faqat qovuriladigan yog‘ga bog‘liq edi. O‘nlab yillar ilgari 7% paxta yog‘i va 93% mol yog‘i aralashmasi edi. 1990 yilda insonlar xolesterol bilan qiynalishdi va shundan keyin fastfutlar faqat pista yog‘idan foydalana boshlashdi. Ammo kartoshkaning ta’mi ilgari kabi qolishligi shart edi! Lekin bugungi kunda agarda siz «Makdonalds» taomlarining tarkibini ko‘rib chiqsangiz, uzun ro‘yxatning oxirida «Tabiy aromatizator» degan yozuvni o‘qiysiz. Bu universal ko‘rsatkich, fastfut taomlari qanchalik mazaligini ifodasidir.
13. Kartoshka va gamburgerlarning reseptini qandolat kitoblarida emas, “Oziqa ishlab chiqarish texnologiyasi” va “Taom injiniring” da qidirmoq lozim. Oxirgi 40 yil ichida biz u yerda taomlanganimizdan beri 40000 marotaba o‘zgarib ketgan. Xattoki ta’m, xushbo‘y xidlar va shunga o‘xshash tarkiblar Nyu-Djersining katta zavodlarida ishlab chiqariladi.
14. Biz xarid qiladigan oziq-ovqatlarning 90% ga yaqini tekshiruvdan o‘tgan. Konservatsiyalash va yaxlatishlar taomning asl ta’mini o‘ldiradi. Shuning uchun ham, biz va fasfutlar kimyoviy zavodlarsiz bir kun ham xayot kechira olmasdilar.
15. «Interneyshnl Flavors end Fragransez» kompanisi “Makdonalds” uchun taom ta’mini chiqarishdan tashqari, 10 dan 6 ta dunyoda tan olingan atir ishlab chiqarish kompaniyalariga xidlar ishlab chiqaradi, ulardan «Byutiful» «Esti Lauder» va «Trezor» «Lankom». Xattoki, idish tovoq yuvish uchun suyuqliklar, shampun va hokazolar uchun xidlar ishlab chiqaradi. Hammasi yagona ishning natijasidir. Xatto, soqolingizni olish uchun kremlar, kechki taomingizdagi moddalar bilan bir xildir.
16.Amerikaning gusht kombinatlarida ishlash juda xavli bo‘lib qoldi: Rasmiy ko‘rsatgichlarga qaraganda yiliga 40000 ta shikast yetarkan. AQSHning gusht kombinatliri soatiga 400tagacha jonivorlarni yetishtirib chiqaradi, shu paytda Ovropa gusht kombinatlari 100ga yaqin jonivorlarni yetishtirishadi. Kichik maoshning sababi uchun bu yerda faqat immigrantlar ishlashadi.
17. Fermerlarning mollari faqatgina o‘tlar bilan oziqlanishardi, mollarning oxirigi uch oy umrini alohida maydonda faqatgina bug‘doy va anaboliklar bilan boqishadi. Bu mollar o‘z o‘rnida, fasfudlarning katta molning gushtlarini maydalash uchun bo‘lgan gushtmaydagichlarga kiritiladi.
18. Bitta mol 3000 funtdan ortiq don yeydi va 400 funtgacha vaznga ega bo‘ladi. Shu o‘rinda gusht juda yog‘liq bo‘ladi va undan juda ajoyib farsh tayyorlanadi.
19. Donlarning narxi pasayishi – bu ajabli xolatga qaramasdan tushib ketgan. 1997 yilgacha – birinchi marotaba mollar qutirishi kasalligi boshlanmasdan, ular jonivorlar va xayvonlar maskanidagi qo‘ylar, kuchuklar, xatto mushuklar qoldiklarini yeyishar edi. 1994 yilning o‘zidayoq, mollar 3milliondan ortiq tovuqning go‘nglari aralashmasini yeyishgan. 1997 yildan keyin ularning oziqasidan faqatgina chuchqa, ot va tovuqlarning qipu bilan aralashmasi oziqa bo‘lgan.
20. Semirish – bu AQSHda 2 chi sigaretdan keyingi o‘rinda ulim sababi. Yiliga semirishdan 28000 inson vafot etadi. Ovropaliklar orasidan inglizlar eng ko‘p fastfud taomlarni istyemol qilishadi, shu sababdan ularda semirish 2 marotaba oshib ketgan. Yaponiyada, ularning dengiz va sabzavot oziqalari sababli semirish kam uchrar edi, xozirgi kunda esa – ular qolganlar kabi bo‘lib qolishgan.

Manba: holva.uz

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *